Press "Enter" to skip to content

ĈAR

Uprostred Novembra sa prvýkrát konal ĈAR na Slovensku. Veľmi sa tešíme, že sme mohli takto vyjadriť podporu V4 spolupráci a prijať takmer 40 mládežníkov z Česka, Poľska, Maďarska a samozrejme zo Slovenska. Okrem toho sa na tomto stretnutí objavili aj účastníci z Francúzska, Ruska, Írska a Nemecka.

Čo sme počas tých 4 dní robili?

Hneď prvé ráno si mohli nováčikovia užiť kurz Esperanta pre začiatočníkov, kurz Hip-hopu a samozrejme „brunch“, ktorý sme prvýkrát vyskúšali na stretnutí ako spôsob stravovania. Poobede sme išli do jaskýň v Demänovskej doline a navštívili sme práve tie, ktoré nie sú bežne prístupné. Boli sme povďační za túto príležitosť a veľmi sme si výlet užili. Večer sme sa zabávali a počas „Večera jedál a nápojov z krajín V4“ sme súperili pomocou rôznych pochutín z našich krajín. Bohužiaľ (alebo našťastie), všetky organizácie priniesli niečo zaujímavé a chutné, preto sa nedal určiť víťaz. Nakoniec všetci, ktorí ešte neboli dostatočne unavení, išli do mesta na párty.

Druhé ráno znova začalo kurzom Esperanta pre začiatočníkov, tentokrát však po malom kurze Thai-chi. Neskôr bol v programe aj kurz japonských bojových umení. Sobota bola taktiež dôležitá pre SKEJ, kdeže sa konalo valné zhromaždenie, počas ktorého sme odprezentovali našu polročnú prácu a jej úspechy. Poobede sa konalo veľké množstvo prednášok a workshopov s témami ako Svetový kongres Esperanta v Nitre a Mládežnícky medzinárodný kongres vo Vroclave. Večernú zábavu zabezpečilo E@I, a to pomocou krátkeho kvízu o jeho histórií a činnosti, kde boli súťažiaci odmenení zaujímavými cenami. Po kvíze nasledovala oslava 10. výročia založenia E@I, kde samozrejme nesmelo chýbať šampanské a torta.

Posledný deň bol už tak trochu smutný, lebo sme sa všetci museli vrátiť domov k našim „normálnym“ životom. Ale ako organizačný tím sme sa veľmi potešili veľkému množstvu účastníkov, ako ja všetkým nováčikom. Týmto by sme im chceli nielen poďakovať ale ich aj zároveň pozvať na ďalšie stretnutia, ktoré budeme organizovať. Hoci sme počas tohto stretnutia boli občas pracovne unavení, všetka naša investovaná energia sa nám vrátila vďaka šťastným výrazom účastníkov.

Bude aj ďalší ĈAR?

Dúfame že áno, a že to nebude len spolupráca mladých esperantistov z Poľska (ktorým tiež chceme poďakovať) a Slovenska, ale aj z našich ostatných susedných krajín. Preto dúfame, že sa nasledujúci rok uvidíme niekde v Česku, Poľsku alebo Maďarsku.

Léon Schnelldorfer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *