Press "Enter" to skip to content

Ago-Semajno debutovalo na Slovensku

Prvé Ago-semajno mimo územia Poľska sa uskutočnilo v dňoch 27.12.2008 až 4.1.2009 na Slovensku, v Liptovskom Mikuláši. Vďaka spolupráci Poľskej esperantskej mládeže (PEJ), klubu Varsovia Vento, Slovenskej esperantskej mládeže (SKEJ) a Liptovského esperantského klubu (LEK) prebehlo doposiaľ najväčšie medzinárodné mládežnícke stretnutie v histórii samostatného Slovenska. Zúčastnilo sa ho viac ako 160 účastníkov z 25 krajín. K realizácii podujatia výrazne prispelo aj mesto Liptovský Mikuláš, ktoré stretnutie podporilo viacerými spôsobmi.

Patronát nad podujatím prevzali významné osobnosti: podpredseda vlády Dušan Čaplovič, primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a esperantistka Małgorzata Handzlik, poľská poslankyňa v Európskom parlamente.

Hlavnou témou podujatia boli „Jazyky – brána k interkultúre“. V súlade s témou sa uskutočnilo viacero bodov programu: jazykové kurzy (esperanta, slovenčiny, poľštiny, ukrajinčiny, posunkovej reči…) a zaujímavá súťaž – napísať zmysluplný text, príbeh v esperante pomocou slov, ktoré začínajú na to isté písmeno, napríklad na a, e alebo m. Niektorí účastníci vymysleli skutočne zaujímavé dielka (niektoré z nich nájdete v Esperantisto Slovaka 1/2009).

Samotný program bol bohatý a mal rôzne formy: prednášky, kurzy, výlety, koncerty – nie je možné vymenovať všetko, tak možno iba môj osobný výber:

  • prednášky: o E©l, Veľkej Morave, ekológii, liečivých rastlinách, časopise Esperanto
  • výlety: do Tatier, skanzenu v Pribyline a hotela Esperanto, výstup na Poludnicu
  • úspešné koncerty: hiphopovej skupiny La Pafklik, poľského pesničkára Georga Handzlika, rokovej skupiny Dolchamar,
    alternatívnej skupiny La Perdita Generacio a svetoznámeho pesničkára jOmO;

  • rôzne: seminár „Flugiloj da mafacila vento“, Novoročný bál, Divadelná hodinka, Stredoveké tance, Kultúrny a jazykový festival.

V rámci AS sa tentokrát uskutočnilo tradičné, už 27-ročné podujatie Liptovského esperantského klubu „Poludnica“, stretnutie esperantistov – turistov a cestovateľov.

Podujatie dokázalo, že je možné uskutočniť na Slovensku aj veľké podujatie, že existuje potenciál a znovu dorastá mládež, ktorá získava skúsenosti, aby v budúcnosti živo a skúsene organizovala kvalitné esperantské podujatia.

Prvé AS mimo hraníc Poľska je pravdepodobne zároveň celkovo posledným, ak uspejú plány organizátorov podujatí Ago-Semajno a Internacia seminario. Títo sa počas roka 2008 dohodli organizovať spoločnú akciu pod názvom „JES – Junulara E-Semajno“ (Áno – Mládežnícky esperantský týždeň), striedavo v Poľsku a v Nemecku, a tým spojiť účastníkov oboch podujatí „pod jednou strechou“. JES bude mať premiéru koncom tohto roka (2009) v Zakopanom. Takže vitajte v novej epoche mládežníckych esperantských podujatí, vitajte na JES!

PS: počas AS sa objavilo aj nové esperantské dielo, prvá publikácia predsedníčky SKEJ Katky Noskovej „Slovaka konversacio skize“ (Náčrt slovenskej konverzácie). Brožúrku dostali všetci účastníci AS. Bližšie informácie v rubrike „Recenzo-Aperis“ (v časopise Esperantisto Slovaka).

Pozn.: Viac o Ago-Semajno na domovskej stránke alebo videá a fotky na webe LEK.

(Autor bol miestny spoluorganizátor AS. Článok prevzatý z Esperantisto Slovaka 1-2009)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *