Press "Enter" to skip to content

74. Medzinárodný kongres esperantskej mládeže

Hostiteľom tohtoročného IJKa bolo španielske mesto Badajoz. Milé mesto, ukryté vo vnútrozemí, na hraniciach s Portugalskom a pomerne ťažko dostupné. Avšak ani to neodradilo od účasti 280  esperantistov zo všetkých kontinentov sveta (okrem Antarktídy). Mladí aj starí, no všetci prišli s cieľom zabaviť sa a stretnúť starých známych, či spoznať nových počas 74. Svetového kongresu Esperantskej mládeže(IJK).

Organizátori sa pokúsili urobiť 74. IJK ekologické, a preto bolo programová kniha voľne stiahnuteľná zo stránky a nie v papierovej forme a účastníci dostali namiesto kongresovej tašky praktický darček – vejár alebo šiltovku. Tieto sa rozhodne zišli, keďže teplota sa dlhodobo pohybovala nad 40 °C.

Kongresové dni boli naplnené pestrým programom – prednášky, tanečné kurzy, či ručné práce a iné. Taktiež prebiehalo školenie o rodovej rovnosti,vedené skúsenými lektormi, ktorého sa vďaka podpore EÚ, mohlo zúčastniť mnoho ľudí a zároveň sa tak zúčastniť celého IJKa bezplatne. Nie všetci si však mohli celý čas len užívať, niektorí museli aj pracovať, či tráviť dlhé hodiny na zasadnutiach Svetovej mládežníckej esperantskej organizácie (TEJO). Našťastie to nebolo úplne bez výsledku, TEJO má teraz nové estraro zložené z 9 členov z ôsmych krajín.

Užili sme si niekoľko koncertov – Martina Wieseho počas kultur-lingva festivalo (KLF) v centre mesta, lokálnu grupo Cira y Ulises, Timothy Gallego a Johny M. Dokonca sa v rámci večerného programu sa tento rok mimoriadne vydaril aj Medzinárodný večer. Bohužiaľ, prvých pár dní chýbali na IJKu diskotéky. Možno sa o to viac ľudia tešili, keď sa diskotéky konečne uskutočnili a zabávali sa tak ešte aktívnejšie až do skorého rána.

Organizátorov treba veľmi pochváliť za výborne naplánované výlety za veľmi rozumnú cenu, či zadarmo. Mohli sme si vybrať medzi spoznávaním antických pamiatok v Meride, pitoreskných portugalských a španielskych miest okolo hraníc alebo zábavou v akvaparku.

Priamo v súlade s témou IJKa, ktorá znela Rodová rovnosť, sa odohral jeden incident, ktorý viedol až k vylúčeniu jedného účastníka kongresu. Bolo toto rozhodnutie dobré alebo zlé? Táto otázka vyvolala bujnú debatu, ktorá neustávala ani dlho po skončení samotného kongresu. Treba však dúfať, že tento incident nepriniesol iba zlú krv do sveta esperanta, ale najmä dobré riešenia problémov do budúcnosti.

Počas tohto IJKa nezaháľalo ani SKEJ. Členovia aktívne a s ročným predstihom, propagovali, nielen počas KLF, nadchádzajúce 75. IJK, ktoré sa uskutoční v Liptovskom Hrádku od 28. júla do 4. Augusta 2019.

Ako všetko krásne, aj IJK sa muselo raz skončiť. Zostáva nám tešiť sa na ďalšie skvelé esperantské stretnutia, napríklad na ďalšie IJK, tentoraz to prvé slovenské ☺

Janka Štecová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *