Press "Enter" to skip to content

SKEJ-áci na JES-e (Mládežnícky esperantský týždeň)

Tento rok sa JES (Mládežnícky esperantsky týždeň) uskutočnil na severe Nemecka v meste Waldheim am  Brahmsee. Naša skupinka členov SKEJ cestovala vlakom z Prahy do Hamburgu a potom sme sa skoro bez komplikácií dostali na miesto konania tejto skvelej akcie.

Stretnutie prebiehalo vo veľkom areáli v lese. Program nebol veľmi bohatý ale napriek tomu veľmi zaujímavý. Konali sa napríklad rôzne kurzy tanca (Bachata, rokové tance, atď.), jazykové kurzy , precvičovanie jogy pre začiatočníkov ako aj tai-chi. Na začiatočníkov tiež nezabudli, preto bol pre nich pripravený kurz esperanta a program pre nováčikov kde sa mali možnosť hrať rôzne zoznamovacie hry, spievať známe esperantské pesničky a hlavne boli zábavnou formou zasvätení do priebehu a diania medzinárodného esperantského podujatia. Samozrejme nechýbala ani prezentácia o plánovaných podujatiach a kongresoch, konajúce sa v roku 2017.

Boli sme prekvapení, že tam bolo veľa rodín s deťmi a tiež z toho, že sme po Nemcoch boli azda druhá najpočetnejšia skupinka, čomu nasvedčoval aj vysoký počet našich rôznych programov ako prednášky, prezentácie alebo aj ručné práce. Napríklad SKEJ malo prezentáciu o svojich činnostiach za posledný rok a neskôr sme sa podelili aj o skúsenostiach nadobudnutých zo spolupráce z africkými organizáciami.

V silvestrovský večer sa pomáhalo buď v kuchyni alebo s výzdobou, kde sme sa podieľali na výrobe dekorácie v podobe servítkových origami. Diskotéku mal na starosti DJ Gunnar, ktorý je mimochodom veľmi známy v esperantských vodách. Po odpočítaní nového roka sme okrem iného vytiahli aj slovenskú vlajku a spolu s ňou tancovali až do rána.

Koncerty počas podujatia mali tiež známe skupiny ako La Perdita Generacio, Jonny M., Kimo  a príležitosť bola aj  na SKEJ diskotéku, kde si mohol každý vybrať  pesničku ktorú má rád a chcel si ju naplno a nahlas užiť v spoločnosti ostatných tanečných nadšencov. Diskotéka mala nakoniec veľký úspech, a dokonca sa objavila aj na tabuli pochvál.

V neposlednom rade, nechýbali ani exkurzie ako večerná prechádzka, výlet k morskému pobrežiu a do historického Lubeck-u. Nechýbali ani tradičná esperantská čajovňa „Gufujo,“ bar a večerné kino. Posledný deň sa konal medzinárodný večer ktorého sme sa bohužiaľ nezúčastnili pretože sme museli odcestovať.

Na záver môžeme len dodať, že sme sa veľmi zabavili a tešíme sa na ďalší Nový rok s esperantistami.

Juliana Repková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *