Press "Enter" to skip to content

Má 101. Svetový kongres esperanta čo ponúknuť aj mladým ľuďom?

titulna-fotka

Je rok 2016 a Slovensko po prvý krát dostalo šancu hostiť Svetový kongres esperanta. Pre menej zainteresovaných sa v kocke dá zhrnúť, že je to snáď najväčšie každoročné stretnutie priaznivcov neutrálneho a umelo vytvoreného jazyka esperanto a jeho myšlienok. Počas jedného týždňa si môžu účastníci vychutnať každoročne bohato pripravený program a zdieľať všetky nadobudnuté skúsenosti a zážitky , ktoré za rok nazbierali.

Tento rok si príležitosť pridať ruku k dielu nenechala ujsť ani Slovenská esperantská mládež a na podnet hlavného miestneho organizátora sa rozhodla pripraviť pestrý mládežnícky program. Celé dva roky skupina mladých ľudí rozmýšľa nad tým, čím by vedeli program oživiť a tak podporiť stavanie mostov medzi generáciami. Veď práve preto sa mottom tohto programu stalo: „Mladší starším – skúsení menej skúseným.“

Niečo o pripravovanom programe …

Hneď na začiatok je pripravená mestská hra, aby účastníci nielen spoznali mesto Nitra, ktoré celú akciu hosťuje, ale aby sa pomocou zábavných hier na rôznych stanovištiach lepšie poznali a my tým mohli podporiť vznik nových medzinárodných priateľstiev. Aby sme sa držali aj nášho sloganu tak každé dopoludnie sú pripravené rôzne prednášky, tanečné kurzy a tvorivé dielne, vedené mladými ľuďmi, ktoré majú za cieľ priblížiť starším účastníkom, čo súčasná mladá generácia rieši a čím sa či už vo voľnom alebo profesnom živote zaoberá. Preto sú pripravené aj didaktické kurzy používania moderných technológii, akými sú napríklad počítače, mobilné telefóny atď., počas ktorých sa budeme snažiť menej skúseným sprostredkovať naše vedomosti a uľahčiť im ich používanie.

Keďže naším cieľom určite nie je unudiť, či už mladých účastníkov ale aj tých starších našou vážnosťou, pripravili sme aj bohatý večerný program zložený z rôznych koncertov, diskoték, nočných prechádzok či hier. Rovnako aj popoludní sú pripravené exkurzie, piknik so živou hudbou a aj zábavné hry na mestskom kúpalisku spolu s najmladšími účastníkmi tzv. Medzinárodného detského esperantského kongresu.

V neposlednom rade sme však mysleli aj na nováčikov, a preto je pre nich pripravený aj špeciálny program, kde sa im budeme snažiť vysvetliť ako to na esperantských podujatiach chodí a uľahčiť im zoznamovanie. Pre tých, ktorí si zas budú chcieť zlepšiť jazykové znalosti, samozrejme nechýbajú aj jazykové kurzy priamo v esperante.

A teraz niečo na záver …

Na otázku či sa práve 101. Svetový esperantský kongres esperanta dočká nezabudnuteľného mládežníckeho programu, nielenže pevne veríme ale aj dúfame, že budeme môcť aj počas kongresu tvrdiť, že áno. Pre tých, ktorí by sa radi prišli presvedčiť na vlastné oči sú samozrejme dvere k nám otvorené a Vaša účasť je plne vítaná.

Jana Kamenická, Zuzana Kožuchová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *