Press "Enter" to skip to content

Poučný Svetový kongres esperanta v Lille (Francúzsko)

Každé leto v esperantskom svete je známe tým, že je vždy na výber veľké množstvo podujatí, na ktoré sa môžete vybrať. Toto leto som sa plný očakávaní po týždni v Letnej esperantskej škole v Martine vydal na celosvetový kongres do Lille. Mal som na to viacero dôvodov. Spoznať nové mesto a zároveň zažiť premiéru na kongrese obdobnej veľkosti. Ale tým hlavným, prečo som tam bol motivovaný ísť, bol budúcoročný celosvetový kongres, ktorý sa uskutoční práve u nás na Slovensku v Nitre. Jednak som chcel pomôcť pri reklamovaní našej krajiny a zaznamenať všetky (ne)dostatky toho francúzskeho, aby sme sa mohli prípadným chybám vyhnúť a pripraviť čo najzaujímavejší mládežnícky program pod hlavičkou SKEJ.

Hneď po prvom dni sme zistili, že mládežnícky program v Lille skoro neexistuje, keďže každý deň ho tvorili maximálne dve aktivity. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby že však jednou z nich nebol spoločný odchod do ubytovne z kongresovej haly. Samozrejme vždy sa nájde niečo, čo sa dá vytknúť a ani tento kongres nebol žiadnou výnimkou. Najviac ma však v konečnom dôsledku očarili priestory, v ktorých sa kongres konal. Obrovské sály, mnoho ľudí, jednoducho atmosféra pravého kongresu obrích rozmerov. Lille bolo však pre slovenských študentov veľmi drahé, keďže každá vec stála minimálne štyrikrát viac ako na Slovensku. To ešte nehovorím o cenách ubytovania a exkurzií na kongrese. Pre Slovákov niečo nemysliteľné, keďže celodenný výlet do Paríža stál 170 Eur. Rovnako aj neuveriteľné množstvo krádeží, podporované aktuálnymi udalosťami v tejto oblasti, nás neustále držalo v strehu (aj tak nám to nebolo nič platné, keďže niektorý z nás sa stali obeťami krádeží).

Keďže pre nás boli všetky exkurzie drahé, tak sme sa nemali v pláne zúčastniť žiadnej z nich. Avšak sa nám naskytla príležitosť navštíviť prímorské mesto Boulogne-sur-Mer, kde sa konal 1. celosvetový kongres. Súčasťou výletu bol esperantský manifestačný pochod po meste, odhalenia busty doktora L. Zamenhofa a návšteva radnice mesta, kde nás pohostil sám primátor mesta.

Ako sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči, zorganizovať kongres pre také množstvo ľudí, bude pre nás veľkou výzvou. Prezentácia toho nášho budúcoročného si myslím, že prebehla úspešne, či už v stánku, alebo v posledný deň, keď na to bola vyčlenená nejaká ta hodinka. Obohatení o dôležité poznatky, čo a ako zorganizovať sa môžeme pustiť do príprav a preto nám všetci držte palce a všetkých vás očakávame v NITRE!

Tomáš Stano

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *