Press "Enter" to skip to content

SKEJ podporuje Svetový pochod za mier a nenásilie

Prednedávnom sa vedenie Slovenskej esperantskej mládeže oficiálne rozhodlo podporiť Svetový pochod za mier a nenásilie. Zaradili sme sa tak medzi tisíce ďalších organizácií, ktoré povedali ÁNO celosvetovému mieru. Čo je Svetový pochod, aké má ciele, a čo má spoločné s esperantom?

Svetový pochod za mier a nenásilie, najväčší pochod v dejinách ľudstva, má za cieľ upovedomiť vlády, organizácie a jednotlivcov na možnosť žiť v trvalom mieri. Dokonca, že trvalo žiť je možné len v mieri. K pochodu sa celosvetovo pridávajú státisíce ľudí, známe osobnosti, renomované organizácie a dokonca mestá a celé regióny. Počas pochodu sa konajú rôzne kultúrne podujatia, festivaly, koncerty, verejné diskusie, … pochod púta pozornosť médií, politikov, jednotlivcov a okrem mieru a nenásilia ukazuje aj súčasnú svetovú situáciu a nutnosť ju riešiť. Spája ľudí a pomáha vytvárať celosvetové povedomie odmietajúce násilie vo všetkých formách.

Pochod v číslach

Pochod začal 2.10.2009 na Novom Zélande, v deň výročia narodenia Gándhiho, OSN tento deň vyhlásila za „Medzinárodný deň nenásilia“. Potrvá 93 dní a 2.1.2010 dorazí do Punta de Vacas na úpätie hory Aconcagua v Argentínskych Andách. Prejde 6 kontinentov, 160 krát prekročí hranice štátov, počas 160 000 km cesty prejde všetkými klimatickými pásmami a každé ročné obdobie navštívi dvakrát, priamo sa ho účastní cca 1 000 000 ľudí a 10 000 000 ho oficiálne podporuje.

A oficiálne ho podporuje aj Slovenská esperantská mládež. Pochod má totiž s esperantizmon mnoho spoločné. Správa, ktorú dáva ľudstvu, je prítomná už v prvej učebnici esperanta, v jeho vnútornej myšlienke o bratstve a rovnosti medzi ľuďmi všetkých národov a v celoživotnej práci iniciátora jeho vzniku. Ľudia hovoriaci esperantom sú všeobecne naklonení mieru, nenásiliu a medzinárodnej spolupráci ako rovný s rovným.
Na prvom kongrese esperanta zazneli pamätné slová: „…dnes, medzi pohostinnými múrmi Boulogne-sur-Mer, sa stretli nie Francúzi s Angličanmi, nie Rusi s Poliakmi ale ľudia s ľuďmi.“ Mohli by sme to nahradiť aktuálnejším „…nie ako Izraelčania s Palestínčanmi, nie ako Slováci s Maďarmi…“ ale obsah ostane ten istý…

Rastislav Šarišský (predseda Slovenskej esperantskej federácie): Nepodporiť mier, keď je na to príležitosť, je ako hlasovať za vojnu.

Oficiálne stránky: slovenská, esperantská.

v mene Slovenskej esperantskej mládeže
Michal „KuboF“ Matúšov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *