Press "Enter" to skip to content

Divadlo v esperante nie len pre esperantistov

Vďaka snahám Jeanne-Marie Cash z toulouského Esperantského kultúrneho centra privítali organizátori Medzinárodného festivalu detských divadiel v Toulouse, počas ktorého sa detské divadlo predstavuje vo francúzštine alebo národných jazykoch, aj divadelný súbor s predstavením v esperante.

15. júna 2004 prestavilo Studio „P“, mládežnícka skupina z Toruńe (Poľska), v medzinárodnom jazyku svoju hru Každý má svoj vrch. Okrem esperantistov z Toulouse videli program aj esperantisti z okolia a dokonca aj z Paríža.

Divadelnú sálu zaplnili iné skupiny, ktoré sa zúčastnili festivalu (240 účastníkov z Francúzska, Egypta, Talianska, Kolumbie, Poľska, Srbska a Slovenska). Publikum v preplnenej miestnosti predstaveniu nadšene tlieskalo. Mnohí počuli esperanto prvýkrát. Iba nemnohí esperantisti mali predtým možnosť vidieť divadelné predstavenie v esperante počas neesperantského podujatia na scéne významného francúzskeho divadla.

V rozhovoroch po predstavení bolo možné často počuť chvály a komentáre k výbornému hereckému výkonu a zaujímavému obsahu poľského predstavenia. Nepočula som komentáre k programom prezentovaným v iných národných jazykoch, okrem tých vo francúzštine.

Toulouseania tradične pomáhajú organizátorom festivalu tým, že hostia hercov a herečky u seba doma. Našu skupinu hostilo päť esperantských rodín. Takto mohli poľskí mladí spoznať každodenný život vo Francúzsku a museli sa samostatne dohovoriť v medzinárodnom jazyku.

Samostatná udalosť sa odohrala v pyrenejskej dedine Arrout, kde divadlo privítala Sunkompanio — esperantista komunumo (Slnečná spoločnosť — esperantská skupina), ktorá spravuje školu v prírode. Tam Studio “P” odohralo svoje predstavenie pod holým nebom pred esperantistami a obyvateľmi dediny aj so starostom, ktorý tiež hovorí esperantom.

(Prevzaté z La ondo de esperanto, 10/2004)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *