Press "Enter" to skip to content

SES 2017 z pohľadu výhercov Fondu

Kryštof Kleštil

Predtým ako začnem písať o Letnej škole Esperanta, by som chcel najprv popísať seba. Volám sa Kryštof a som učiteľom angličtiny. Napriek tomu, že som sa narodil v Zlíne a vyrastal som v Londýne, vždy som sa chcel učiť iný cudzí jazyk a pred piatimi mesiacmi mi kamarát povedal o Esperante. Preto som sa pred 5 mesiacmi začal učiť Esperanto pomocou Duolinga a Telegramu. Neskôr som sa stretol s esperantistami, ktorí mi povedali o SES-e. Dozvedel som sa, že ak sa stanem členom SKEJ a pošlem správu o mne a mojom esperantskom príbehu, mohol by som vyhrať špeciálnu zľavu, inými slovami povedané, mohol som sa zúčastniť bezplatne, akurát som si musel doplatiť exkurzie. Spravil som to a neskôr som ho získal! Vďaka SKEJ!

SES sa konal v Banskej Štiavnici, v krásnom meste. Celé podujatie trvalo 8 dní, každé ráno sme sa venovali štúdiu jazyka, každé poobedie boli exkurzie alebo rôzne prednášky, na základe čoho bol program dostatočne pestrý. Učitelia boli super, mohli sme sa spýtať na čokoľvek a vždy nám radi pomohli. Všetci a všade používali Esperanto okrem zvláštnych príležitostí, napríklad keď sme nepoznali slovo, ale rozhovory v rodných rečiach takmer neexistovali.

Organizátori boli najlepšou súčasťou SES-u, väčšinou zamestnaní rôznymi vecami, napriek tomu boli vždy s úsmevom a radi zodpovedali všetky otázky. V mojom prípade som nemal ani jednu otázku… myslím si to, hoci moja pamäť nepatrí medzi najlepšie… ale videl som, že sa to deje.

Takže, ráno škola, poobede exkurzie a prednášky a čo počas večera? Zábava! Koncerty, diskotéka, večer plný jedla z rôznych krajín, medzinárodný večer. Toto všetko vystihuje jedno slovo. Úžasné!

Podľa mna, ak sa chce niekto naučiť jazyk, tak ho musí aj vedieť použiť a nielen sa ho učiť. Samozrejme, vždy som si našiel niekoho na porozprávanie sa o vážnych témach v Esperante. Napríklad som sa rozprával s mojim novým kamarátom Francisom o hre, ktorá sa volala Hra. Poznáte ju?

Stretol som mnoho zaujímavých ľudí, ktorí prišli z rôznych kútov sveta. Zaujalo ma to natoľko, že som začal zvažovať o dobrovoľničení v esperantskej organizácii. Uvidíme..
Chcel by som sa teda poďakovať všetkým, vďaka ktorým sa uskutočnil SES. Organizačný tím bol skvelý, učitelia tiež, proste všetko bolo skvelé. Toto stretnutie bolo dobré a ak sa ho budem môcť zúčastniť budúci rok, tak sa ho určite zúčastním.

 

Samuel Stano

„Mal som sa na SES-e výborne, postretával som tam veľa nových a zaujímavých ľudí. Prežil som pekné chvíle napr. prechádzka na kalváriu, koncert Jonnyho M a učenie sa Esperanta. Som rád,  že som sa mohol prihlásiť na letnú školu, aj keď ma to zo začiatku moc nelákalo, no potom som si ho obľúbil a som rád, že som sa ho mohol učiť. Zo SESu si odnášam veľa pekných a dobrých skúseností do života, lebo som mohol pomáhať a priúčať sa novým zručnostiam. SES ma zaujal novými a užitočnými skúsenosťami , keďže som mohol vidieť, ako funguje organizácia takéhoto stretnutia. Esperanto by som odporučil aj mojim kamarátom, lebo je to veľmi ľahký jazyk pri ktorom spoznávate nových ľudí. Chystám sa tam určite aj na budúci rok.“

 

Petra Slimáková

„Keď som sa rozhodla, že sa začnem učiť esperanto, kúpila som si v prvom rade nový zelený zošit. Hneď potom som si tiež zohnala knižku „Esperanto od A do Z“ a začala kurz esperanta na DuolingoLernu.net. Tieto štyri veci sa stali mojimi najlepšími kamarátmi. Ale aj keď nás to spolu veľmi bavilo a cítila som, že sa naozaj zlepšujem, chýbala mi predsa len jedna vec. Nemala som sa veľmi s kým v esperante rozprávať! Chcela som spoznať veľa naozajstných esperantistov, nielen tých na obrázku v učebnici. Chcela som si s niekým precvičovať rozprávanie v esperante a zlepšiť sa. Takže hneď, ako som sa dozvedela o Letnej škole esperanta, zisťovala som spôsob, ako sa tam môžem dostať. Tým spôsobom sa stalo SKEJ, ktorému sa týmto chcem veľmi poďakovať za jeden z mojich najlepších zážitkov leta! 😊

Letná škola esperanta bola hlavne o skvelých ľuďoch. Hemžilo sa to tam samými priateľskými, otvorenými a vždy pozitívne naladenými esperantistami z celého sveta, ktorí spolu celý čas komunikovali v esperante! A ja spolu s nimi. Od rána do večera. Všetko prebiehalo v esperante. Ráno som ešte rozospatá na izbe spolubývajúcim povedala Bonan matenon, doobeda vždy prebiehali tri hodiny vyučovania, kde som často začínala otázku Kiel oni diras … ?, pri obede sme si všetci popriali Bonan apetiton, po ňom nás zase čakali zaujímavé prednášky a workshopy, samozrejme v esperante a večer sme si všetci pospevovali Mankas dormo, dormo, dormo, dormo spolu s Jonnym M.

Ak by som to mala zhrnúť jednou vetou: Po pár dňoch sa mi v esperante začalo aj snívať. Naozaj.

A nakoniec nesmiem zabudnúť spomenúť aj fantastický výber miesta podujatia. Konalo sa totiž v tom najkrajšom meste na Slovensku, v Banskej Štiavnici. Čo znamenalo: veľa možností na trávenie voľného času, zaujímavé exkurzie a krásne pamiatky.

Ak chcete spoznať milých a priateľských esperantistov z celého sveta, výrazne sa posunúť vpred v esperante, načerpať obrovské množstvo motivácie pri jeho učení a jednoducho stráviť skvelé dni v peknom prostredí, tak potom je Letná škola esperanta ten najlepší nápad na leto! 😉“

 

Pre tých, ktorí sa nezúčastnili tohoto stretnutia, prikladáme odkaz na fotogalériu zo SES-u v Banskej Štiavnici.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *