Press "Enter" to skip to content

Tomáš Stano: Moja cesta v predsedníctve SKEJ

Moja cesta v predsedníctve SKEJ sa začala po veľmi krátkej skúsenosti s Esperantom. Zloženie predsedníctva nebolo rovnaké, a dokopy sme vydržali spolu iba pol roka. Potom to prišlo; súčasné a silné predsedníctvo schopné sa dopĺňať v každom momente a hlavne schopné zotrvať až do konca. Od zvolenia v Partizánskom už prešli takmer dva roky a my, až na malú zmenu v predsedníctve, sme to dobojovali viac než len so cťou.

Prvým naším spoločným a väčším projektom bolo podujatie TER (Celoslovenské esperantské stretnutie) v Modre. Na starosti sme mali väčšinu organizácie podujatie za podpory E@I. Samozrejme sme to zobrali spôsobom mladšej generácie a snažili sme sa hlavne zaintegrovať medzi starších členov esperantskej komunity na Slovensku, čo sa nám v konečnom dôsledku aj podarilo. Okamžite o nás stúplo povedomie, nie len na Slovensku, čo bolo taktiež cieľom tohto podujatia.

Počas SES-u v Martine sa nám znovu podaril husársky kúsok v podobe navýšenia členov na dvojnásobok, čo sa stalo po veľmi dlhej odmlke. Za zmienku tiež stoja členské kartičky, ktoré dostal každý člen (okrem predsedníčky :D), ktorý zaplatil členský poplatok. Do tohto stretnutia sme boli zainteresovaní aj organizačne (čo sa neskôr stalo ako keby našim krédom, aby sme sa nie len zúčastňovali stretnutí, ale aj ich aktívne organizovali).

Za ďalšiu zmienku stojí podujatie ĈAR, ktoré sa konalo na Liptove v obci Demänová. Tu sme vymenili jedného člena predsedníctva za druhého, to je však už iný príbeh. 🙂

Počas všetkých týchto podujatí sme sa sústredili na organizáciu Mládežníckeho programu na Svetovom kongrese Esperanta v Nitre. Príprava bola zdĺhavá, vyžiadala si veľa nervov, ale konečný výsledok stál určite za to. Kto sa ho nezúčastnil, môže banovať.

Vďaka týmto všetkým stretnutiam sme sa dostali do povedomia Celosvetovej esperantskej organizácie TEJO. Významným momentom v našej spolupráci bolo poslanie 5 našich členov na EYE (European Youth Event) do Štrasburgu, kde sme pomáhali s prezentáciou Esperanta, a taktiež sme sa zúčastnili niekoľkých programov. Významnosť tejto udalosti je podčiarknutá počtom účastníkov – 7000, kde TEJO malo práve 30 miest, na ktoré bolo uskutočnené zdĺhavé výberové konanie. V súčasnosti je nám odmenou účasť na dvoch projektoch, vďaka ktorým je našim členom umožnené cestovať po Európe a do Afriky zdarma a zúčastňovať sa na rôznych tréningoch a diskusiách.

Pre mňa boli tieto dva roky super skúsenosť, ktorá mi dala naozaj veľa. Dúfam, že aj ďalšie predsedníctvo bude minimálne také dobré ako toto súčasné, a že bude skvele vykonávať svoju činnosť aj naďalej.

Tomáš Stano

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *