Press "Enter" to skip to content

Slávnostne na nový rok? JES!

Zanieteným vždy-účastníkom esperantských podujatí netreba vysvetľovať čo je JES, vám to radšej vysvetlím 😛 Plným názvom Junulara E-Semajno (Mládežnícky E-týždeň?) je každoročné silvestrovské stredoeurópske podujatie, aspoň? podľa encyklopédií. Podľa účastníkov to je týždeň? šialenej zábavy a medzinárodných priateľstiev a užívania si mladosti. Tento raz sa uskotočnil v poľskom mestečku Szczawno-Zdrój od 28.12. do 4.1. a zúčastnilo sa ho neuveriteľne veľa slovenských esperantistov – z celkového počtu 185 ľudí z 24 krajín bolo 17 zo Slovenska (3. najpočetnejšia skupina!).

Logo JESuZo Slovenska sme išli v niekoľkých vlnách, ja som cestoval autom s Petron, Dorotkou a Evkou. Ďalšia veľká vlna išla z Liptova. Prišli sme už 27. aby Dorotka, členka organizačného týmu, mohla pripraviť svoje veci. V každom prípade, veľmi som sa tešil, že svojich kamošov stretnem o jeden deň? skôr, hlavne v čase keď ešte nie sú plne zavalení organizovaním. Prešli sme si dve hlavné budovy – „Pjasta Krono“, kde bol hlavný program a „Mjeŝko“ s hromadnou ubytovňou. Tieto dve budovy boli od seba prijateľne blízko, čo iste potešilo návštevníkov z minulých ročníkov. Počasie tiež bolo príjemne nemrazivé, aj keď sa viacerí z nás (bezvýsledne) tešili na zimné radovánky v snehu.

O spoznávací večer sa postaral Kim, známy ako člen rozpadnutej hudobnej skupiny Esperanto Desperado. Teda, Kim vytvoril (či skôr načal?) naozaj hustú atmosféru so spoločným spevaním a tancovaním a odchádzali sme v priateľskej nálade unavení a spotení. O esperantských nováčikov sa starala Meva a aj keď som sa jej programu nezúčasnil, viem si predstaviť, že všetko išlo úplne vpoho. Popravde, aj mne by sa páčilo, keby sa o mňa starala taká pekná baba 😉 Organizátori nezabudli ani na začiatočníkov v esperante – uskutočnilo sa niekoľko jazykový kurzov. Mnohé ďalšie prednášky a iné body programu boli vzdelávacie – séria krátkych vedeckých prednášok, kurz hry na ukulele, kurz vedomého snívania, tréning písania na Wikipédiu a ďalšie. Špecifické bolo niekoľkodň?ové školenie o vyjednávaní, ktoré bolo podporené z programu Grundtvig.

Počas mládežníckych podujatí sú koncerty prakticky nevyhnutnosťou a inak tomu nebolo ani počas JESu. Koncertovali hviezdy ako Kim a JoMo, hviezdičky Stefo a ĴeLe a dokonca aj nová skupina Ŝanĝo. Účastníci kurzu hry na ukulele sa tiež predstavili niekoľkokrát a na niekoľkých miestach.

Avšak, často sa tie najlepšie body programu nenachádzajú na tom oficiálnom. Tvorivá atmosféra medzinárodného priateľstva sama vyzýva na vznik vlastných výletov, cvičení a spoznávacích večerov (dokonca aj každý večer, veď s toľkými ľuďmi je zahodno sa spoznať). Podobný charakter mal aj medzinárodný večer, počas ktorého účastníci v stánkoch predstavili časť svojej kultúry, hlavne kultúru pitia, jedenia a turistiky. Aj Slováci pekne predstavovali našu kultúru, veľká vďaka tým činorodým ľuďom!

Slovenská fotka po koncerte
Spoločná slovenská fotka (fotil Ivo Meisen)

Tento JES bol mojím prvým ale určite nie posledný. Aj keď som sa nemohol zúčastniť programu a zabávať sa s kamošmi tak ako by som chcel, JES bol výborný zážitok s pompéznymi ľuďmi. A s nechvaľne známym po-esperantsko-kongresovým syndrómom…

Fotogaléria a ďalšie informácie sú na oficiálnej stránke http://jes.pej.pl/2013/

Michal Matúšov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *