Press "Enter" to skip to content

JER v Maďarsku

Koncom októbra sa v Budapešti uskutočnilo Junulara Esperanta Renkontiĝo (Mládežnícke Esperantské Podujatie), ktorého sa zúčastnili aj dvaja Slováci, Léon a Tomáš. Obaja cestovatelia sú ešte nováčikovia a napísali pre nás článok o svojej ceste a zážitkoch.

25.októbra sme sa zúčastnili maďarského podujatia JER, ktoré sa uskutočnilo v Budapešti. Keďže sme tam veľmi dlho neboli, veľmi nás potešilo že sa podujatie koná práve v tomto nádhernom meste. Nie veľmi dobré spojenie a samozrejme školské povinnosti nám žiaľ neumožnili zúčastniť sa celého podujatia. Milo nás prekvapilo, že medzi účastníkmi bol taký vysoký počet mladých maďarských esperantistov. Bolo to milé prekvapenie aj pre Tomáša a takýmto spôsobom mal šancu vidieť, že reči o mladých esperantistoch nie sú len výmyslom. V sobotu sme sa venovali aj návšteve mesta. Večer sme sa vrátili na miesto, kde sa konal JER, veľmi unavení, ale spokojní. Večer mali pre nás mladí organizátori pripravenú ochutnávku vareného vína, ktoré je v Maďarsku známe dobrou kvalitou a hlavne chuťou. Miesto, kde sa celé podujatie konalo bolo naozaj na vysokej úrovni. Navyše nám veľmi vyhovovalo aj to, že sa konalo práve v Budapešti, lebo je to azda jediné maďarské mesto s ktorým má Slovensko ako také spojenie. Nakoniec, by sme sa chceli poďakovať mladému esperantskému týmu za skvele zorganizované malé podujatie a ako to býva zvykom po esperantských podujatiach, prišli sme domov unavení ale s mnohými novými zážitkami.

Obaja naši cestovatelia sú nováčikovia a mi radi pomôžeme novo prichádzajúcej generácii užiť si esperantský život, „zacítiť ho na vlastnej koži“ a zlepšiť sa v jazyku. Veď v Maďarsku sa nedá veľmi krokodílovať po slovensky, však? Preto SKEJ podporila ich účasť na JERe. SKEJ predstavuje esperanto spôsobom, ktorí mnoho ľudí ešte nepozná: ako živý, moderný a užitočný jazyk. Ak máte zaujímavý nápad, čo by sa dalo spraviť pre esperanto na Slovensku a hľadáte podporu, napíšte nám. Ak chcete pomôcť dobrovoľníckemu tímu SKEJ aby sme mohli viac pomáhať, pozrite ako na to.
Tím SKEJ

Léon Schnelldorfer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *