Press "Enter" to skip to content

Úspešná letná škola esperanta

Začiatkom tohto augusta sa v Nitre uskutočnil 4. ročník, pomaly už tradičnej, Letnej školy esperanta (SES). 191 účastníkov z 28 krajín si počas týždňa nie len zlepšovalo svoje znalosti esperanta ako jazyka a kultúry ale aj nachádzali nových priateľov, stretali starých, spoznávali okolie alebo si proste užívali večerný a nočný program.

Logo SESuPrvý SES, ešte pod názvom Slava Esperanto-Studado („Slovanská škola esperanta„), bol organizovaný v roku 2007 Petrom Balážom. Ďalší rok už podujatie prebrala organizácia E@I (Peťo Baláž je jej koordinátorom), názov sa zmenil na Somera Esperanto-Studado a stal sa fyzickým stretnutím užívateľov a tvorcov výukovej stránky www.lernu.net. S organizovaním miestnych záležitostí sme začali pomáhať v rámci Slovenskej esperantskej mládeže a túto peknú tradíciu sme dodržali aj tohto roku.

V lete sú obvykle esperantské stretká natrieskané jedno po druhom, lebo každý si chce užiť slnko a mnohí aj prázdniny. Nie inak tomu bolo aj tohto roku. SES („Somera Esperanto-Studado„, slovensky „Letná škola esperanta„) začal hneď po Svetovom kongrese (tohto roku v Dánsku), slovenskí a českí mládežníci však častejšie prichádzali z IJKa (Medzinárodný mládežnícky kongres, teraz na Ukrajine) a niektorí to strihli ešte cez Velura sozono a spravili si esperantskú dovolenku pri mori. Po SESe viacerí smerovali do Francúzska na kultúrno-hudobné podujatie FESTO alebo na maďarské oddychové IJS. Väčšinu týchto ciest sa dalo pripojiť k nejakej esperantskej karaváne (spoločnej ceste) takže cesta nie len ubehla príjemnejšie, bezpečnejšie a lacnejšie ale pobyt v Esperantsku sa tak predĺžil aj o niekoľko dní.

Je vždy zaujímavé pozorovať začiatok SESu z pohľadu návštevníka, ktorý prišiel o deň skôr. Najskôr tam pobehuje len základný organizačný tím, niekoľko pomocníkov a anjelov a aj napriek posledným prípravám býva všade kľud a pohoda a je ľahké si pamätať, kde kto je. S oficiálnym začiatkom a príchodom prvých účastníkov táto idylka drasticky končí a registračné miesto (tzv. akceptejo) sa mení na hotové mravenisko ľudí džabotajúcich v snáď všetkých jazykoch sveta a na (na prvý pohľad) nekontrolovanú úschovňu batožín. S príchodom väčšiny účastníkov sa registračné miesto ukľudní, to sa však rozhodne nedá povedať o ostatných častiach areálu a o organizačnom tíme.

Výuka

Ako už z názvu podujatia vyplýva tak výuka hrala významnú úlohu. Latka kvality učiteľského zboru bola nastavená vysoko už na prvom SESe, teraz sa dokonca ešte zdvihla. Podľa úvodného testu sa ľudia rozdelili na až 5 skupín podľa svojej úrovne. Špecialitkou opäť bola skupina „Flugiloj“ (slovensky „Krídla“), ktorú tvorili záujemcovia o vyučovanie esperanta – tohto roku mala dokonca až 3 vedúcich, ktorí predávali svoje učiteľské skúsenosti mladšej generácii. Je len potešiteľné, že tohto roku sa tejto skupiny zúčastnili až traja zo Slovenska, pričom dve účastníčky svoje kurzy už vedú. Je samozrejmé, že za jeden týždeň nie je možné (aspoň nie pre nás smrteľníkov 🙂 zvládnuť celý jazyk. Je to však výrazné postrčenie vpred a neraz sa stáva, že človek, ktorý prišiel ako úplný začiatočník sa na konci, síce pomaly a so slovníkom v ruke, rozpráva s kýmkoľvek o čomkoľvek. Platí to samozrejme pre všetky úrovne, napr. autorovi tohto článku jeden známy povedal: „Síce rozprávam plynulo ale viem, že robím veľa chýb. Tak som sa ich prišiel odnaučiť.“

Program

Po doobedňajšej výuke začala kultúrno-poznávacia časť programu. Prednášky boli nasekané tak nahusto, že záujemcovia si museli vybrať z dvoch, niekedy aj troch, súbežných tú najzaujímavejšiu. Pre mnohých účastníkov bol SES prvým esperantským podujatím tak bola špeciálna pozornosť venovaná témam súvisiacim s Esperantskom. Vysvetľovali sa tak pojmi bežné na podujatiach ako „anjel“, „karavána“, „gufujo“ ako aj používané v hnutí, napr. „fina venko“, „ido-kríza“ alebo „kabeiĝi“. V rámci spoznávania okolia bola organizovaná prehliadka mesta, výlet na vrch Zobor, blízkych veľkých miest a aj geocaching.

Vo večerných hodinách program často krát naberal na sile. Počas celého podujatia bolo 6 esperantských koncertov, z tých známejších vystúpila švédska alternatívna skupina La Perdita Generacio a litovská rodinná skupina Asorti. Medzi menej známymi bol kubánsky hudobník Julian (tiež patril do učiteľského zboru skupiny Flugiloj), nemecký klavirista Johannes a poľská skupina Vento de montaro.

Budúcnosť

Podľa organizátora ostane SES na Slovensku aj budúci rok, ďalšie roky sú však otázne. Je v pláne zmeniť SES na putovné podujatie a pochodiť s ním po okolitých krajinách. Na rok 2013 sa predbežne uvažuje o Nemecku, ako sa však situácia vyvinie ešte uvidíme. Nie je vylúčené, že raz bude organizovaných niekoľko SESov ročne, pre každý kontinent jeden.

Rok za rokom naberá program SESu na kvalite a pobyt je aj pre Slováka cenovo veľmi prívetivý. Ak si teda chcete letnú školu esperanta vychutnať ešte na Slovensku tak ďalší rok budete mať ďalšiu (možno na istý čas poslednú) príležitosť.

Pozri tiež: správa zo SES 2008

PS: Organizátori zatiaľ spracovávajú fotky účastníkov, keď nám ich dodajú tak ich vystavíme v našej galérii.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *