Press "Enter" to skip to content

Nové Kontakto už nie len pre mládež

Nedávno vyšlo prvé číslo časopisu Kontakto pripravené pod vedením nového redaktora, Rogenera Pavinského. V rozhovore pre Libera Folio prezradil, že nie len množstvo predplatiteľov, ale aj kvalita časopisu v posledných rokoch upadla. Dúfa, že novými prostriedkami k tomuto periodiku pritiahne viac pozornosti. Či k týmto novým prostriedkom budú patriť nie len polonahé ženy, ale aj podobne odetí muži, Rogener Pavinski zatiaľ neprezradil. No jeho Kontakto si kladie za cieľ stať sa zaujímavým pre všetkých esperantistov, nie len pre mládež, a v najbližších dvoch rokoch dúfa vo zvýšenie nákladu aspoň o 30 percent.

nový časopis Kontakto

Libera Folio: Čím je pre teba osobne práca redaktora Kontakta zaujímavá? Čím sa podľa teba bude tvoje Kontakto líšiť od toho doterajšieho?

Rogener Pavinski: Časopis Kontakto som si začal predplácať v roku 2005. V tom čase som bol redaktorom brazílskeho časopisu Momenton, ktorý vydávala Brazílska esperantská mládežnícka organizácia. Práca redaktora je pre mňa príjemná, vďaka nej som v kontakte s mnohými ľuďmi čo ma veľmi teší. Bol som svedkom poľutovaniahodného znižovania kvality časopisu od tých čias až do minulého roka, a vždy som bol toho názoru, že by bolo možné to zmeniť. Preto som sa rozhodol kandidovať na post redaktora.

„Moje“ Kontakto sa bude od toho predchádzajúceho líšiť z viacerých dôvodov: Po prvé, už nebude dopredu ohlasovať hlavnú tému, keďže to podľa mňa zadusí všetku spontánnosť, ktorú by časopis mal mať. Namiesto hlavných tém podporujeme a navrhujeme, aby sa tvorilo kedykoľvek a o čomkoľvek pre Kontakto, nie len pre Libera Folio… Po druhé, vymenili sme sadzača, čo nám umožnilo dať časopisu úplne nový, čerstvý vzhľad. Po tretie, vytvorili sme profily na viacerých sociálnych sieťach, tak aby sme boli našim čitateľom bližšie, môžu sa dozvedieť o našej existencii a činnosti, dávať nám návrhy a byť s nami v častejšom kontakte.

Náklad Kontakta v posledných rokoch veľmi poklesol, je to tak? Prečo? Aký je terajší náklad? Je podľa teba možné ho opäť zvýšiť? Ak áno, ako?

Rogener Pavinski (nový redaktor Kontakta)Áno. Počet predplatiteľov Kontakta poklesol, rovnako ako klesol počet členov v esperantských asociáciách, z rôznych príčin. Časopis v posledných rokoch stratil na kvalite a občas mal veľké zdržanie, čo určite do istej miery ovplyvnilo pokles. Momentálny má náklad 1 000 kusov, z ktorých okolo 800 putuje našim predplatiteľom. Myslím, že je možné zvýšiť počet predplatiteľov, a to je aj jedným z mojich hlavných cieľov. Mám v pláne to dosiahnuť tým, že budem dodávať časopis, ktorý je zaujímavejší a dochvíľnejší.

Keď bol redaktorom Francisca Veuthey, v 90-tych rokoch, veľmi vzrástol počet predplatiteľov a dosiahol rekordný počet 2 050 predplatiteľov (podľa Wikipédie). Nie som si istý či dokážem prekonať tento rekord, ale ak za 2 roky počet predplatiteľov Kontakta vzrastie o 30%, bude to podľa mňa obrovský úspech.

Kto je cieľovou skupinou Kontakta? Ako chceš rozvíjať obsah Kontakta aby si túto cieľovú skupinu lepšie oslovil?

Cieľovou skupinou Kontakta je každý esperantista. Nehovorím, že je to časopis len pre mládež, lebo nie je. Ma síce mladého ducha, ale obsah je rôzny, preto by ho každý mal poznať. Vlastne teraz prechádza veľkými zmenami, preto musíme pozorne sledovať reakcie, aby sme zistili, akej skupine sa páči najviac. Na internetovú verziu, ktorú sme nedávno spustili, prišli veľmi pozitívne reakcie, no som veľmi zvedavý, ako bude vyzerať na papieri. Radšej čítam papierové časopisy, internetové verzie sú len náhražkou, také čítanie si neužijem.

Popri papierovom časopise si zriadil webovú stránku Kontakta. Aká bude deľba práce medzi internetovou a papierovou verziou?

Zatiaľ sme ešte celkom presne neurčili rolu stránky, ale asi ostane len ako zdroj najhlavnejších informácií o časopise, kde možno nájsť údaje o odberaní a prispievaní, ale nie samotné články, tie sa objavia len v časopise. Keďže už neoznamujeme hlavné témy, máme v pláne čoskoro vytvoriť miesto, kam dáme zaujímavé témy, ktoré by mali slúžiť ako návrhy a podnety pre našich čitateľov písať články pre časopis.

Taktiež s cieľom podnecovať, budeme v spolupráci s asociáciami a podnikmi (ako napríklad Vinilkosmo) losovať ceny pre tých, ktorí posielajú príspevky. Pre toto dvojité číslo vylosujeme päť albumov skupiny Inicialoj DC v mp3 formáte.

Prvé tohtoročné vydanie Kontakta si možno bezplatne stiahnuť z internetu. Je to jednorázový návrh alebo tomu bude tak isto aj s nasledujúcimi vydaniami?

(je potrebné sa pomocou danej stránky prihlásiť na facebook alebo Twitter, odkaz na stiahnutie sa objaví následne – pozn.red.)

Je to jednorázová príležitosť, ktorú sme pripravili ako zvláštnu pozornosť pri príležitosti spustenia časopisu pod vedením nového redaktora. Vznikla kampaň okolo spustenia toho čísla, lebo sme požadovali jeden tweet za stiahnutie. Tweet je malá správa, ktorú bolo treba publikovať na facebooku alebo na twitteri. Ale, ako som povedal, ďalšie čísla si budú môcť stiahnuť z internetu len predplatitelia a členovia a patróni TEJO-a. A veľmi odporúčam predplatiť si časopis, lebo som si úplne istý, že všetci budú chcieť mať prvé číslo roku 2011 – bude totiž obsahovať niečo, čo sa doteraz nepodarilo mať žiadnemu esperantskému časopisu.

TEJO sa rozhodlo zrušiť svoju oficiálnu publikáciu, TEJO Tutmonde. Ako to ovplyvní obsah Kontakta?

Budúce čísla Kontakta budú obsahovať rubriku o témach týkajúcich sa esperantského hnutia. Ešte sme sa nerozhodli, či naďalej používať názov Tejo-Tutmonde (ktorý preferujem), alebo či používať niečo ako “Movade” (“Z hnutia”). To veľmi neovplyvní obsah, lebo z času na čas sa v Kontakte vždy objavovali témy týkajúce sa hnutia, ale teraz to Kontaktu asi pridá 4 ďalšie strany, o ktorých ešte nevieme, kam ich vložíme, či na koniec časopisu alebo do stredu. Každopádne chceme, aby táto rubrika mala trochu inú grafiku, formálnejšiu než zvyšok časopisu.

Kontakto je formálne časopis organizácie TEJO, ale vydáva ho UEA. Čo to znamená v praxi?

Znamená to, že prostredníctvom Kontakta UEA podporuje činnosť TEJO-a a mládeže. TEJO zodpovedá za obsah, redaktora a smerovanie, ktoré má mať časopis. UEA si vyhradzuje právo schváliť alebo neschváliť návrhy TEJO-a o ňom. V praxi to znamená, že Osmo
Buller právne zodpovedá za obsah, preto ho musí skontrolovať pred tlačou, pre prípad, že by v časopise bolo niečo, čo by ho mohlo dostať do väzenia. Našťastie to nebol ten prípad reklamy na IJK, kde sa objavila polonahá žena…

Prečo si sa rozhodol publikovať takú reklamu, a aké boli reakcie?

Bolo treba urobiť reklamu ukrajinskému IJK-u, a neexistoval vhodný plagát do časopisu, tak sme sa rozhodli urobiť ho sami a hľadali sme fotky Ukrajiny a Kyjeva. Našli sme niekoľko použiteľných, ale aj tak to boli fotky komunistických budov a monumentov, a také fotky sa Ukrajincom nepáčia. Potom sme našli fotky ženskej skupiny Femen. Tieto aktivistky ukazujú verejne svoje prsia aby pritiahli pozornosť k svojim politickým manifestáciám.

Náš zámer bol jednoducho vytvoriť zábavnú obrázkovú hru, ako keby manifestovala za IJK. Len tak. Zdá sa, že väčšina to pochopila, lebo sme dostali desiatky pozitívnych reakcii na časopis a len jednu ktorá kritizovala plagát, podpísanú viacerými Ukrajincami, ktorí vraveli, že “sú proti reklamnému obrázku s nahou ženou, lebo je amorálny pre ukrajinskú kultúru.”

Napriek tomu, že sa neobjavila nahá – lebo bradavky sme zakryli zelenými hviezdami, myslel som si, že ostatní obrázok nepochopia a nebude sa im páčiť. Ale spomedzi nich len jednému sa nepáčil dosť na to, aby napísal do redakcie. Ale možno kvôli tomu, že vzájomná väzba medzi IJK-om a ženou z obrázku nie je taká jasná, chcem využiť príležitosť a poprosiť ľudí, aby sa pozerali na obrázok menej kritickým zrakom, a povedať, že celou dušou rešpektujeme všetky ženy sveta, osobitne tie z Femenu, ktoré považujeme za veľmi odvážne. A aby nás neobvinili zo sexizmu, môžme takisto uverejniť polonahého muža, aby sme prejavili rovnosť pohlaví! Takže pozor!

Pokles v počte predplatiteľov Kontakta sa kryl s veľkým poklesom v počte členov TEJO-a. Ako vidíš budúcnosť TEJO-a? Môže Kontakto pod tvojím vedením nejako prispieť k záujmu o organizované hnutie medzi mladými ľuďmi hovoriacimi Esperantom?

Je ťažké utvoriť si názor na budúcnosť TEJO-a, tak ako aj na budúcnosť všetkých ostatných esperantských asociácií, ale myslím si, že TEJO sa veľmi rozvinulo počas posledných 4 rokov, a je to vidno. A áno, myslím si, že zlepšenie Kontakta prispeje k zvýšeniu záujmu o TEJO, ale len do istej miery. Lebo ľudia sa stále viac budú prihlasovať do organizácií nie len kvôli službám, ktoré poskytujú, ale aj pre spoločenskú úlohu, ktorú plnia.

Viem, že je to náročná úloha, ktorá si vyžaduje veľmi veľa aktivistov, ale esperantské organizácie by sa podľa mňa mali snažiť intenzívnejšie sa činiť v spoločnosti, tak ako to robí Greenpeace a iní – ukázať svoju tvár a obhajovať svoj názor. Tak budú ľudia hrdí na to, že do takejto asociácie patria. Ďalšia stránka ktorou by sme sa mali zaoberať, je investovať a podporovať projekty, ktoré môžu napĺňať členov. Chýba napríklad fond na podporu esperantskej kinematografie, lebo pôvodné esperantské filmy, ak sú dobre spravené, môžu byť zapísané na viacero filmových festivalov, a to priláka pozornosť k jazyku, a okrem toho veľmi pomôže rozvoju esperantskej kultúry.

Zdroj: Libera Folio

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *