Press "Enter" to skip to content

Silvestrovať medzinárodne v Nemecku?

Sneh nám napadol, roztopil sa a opäť napadol a konečne, po dvoch mesiacoch, majú reklamy na Vianoce aj nejaký zmysel. Žiaci sa už tešia na oddych počas zimných prázdnin, študáci na trochu horlivejšie skúškové obdobie. Avšak na prelome rokov sa vždy nájde nejaký ten čas na oslavu, či už striedmejšiu rodinnú, bujarú mestskú alebo ťažko popísateľnú chatovú. Experti iste potvrdia, že najlepšie akcie sú neplánované, ak máš ale záujem oslavovať so známymi z polky sveta tak môžme poradiť. Veď už vyše pol storočia sa v strednej Európe uskutočňujú silvestrovské esperantské podujatia a inak tomu nebude ani teraz.

Logo Junulara E-SemajnoKoncom roku 1957 sa v nemeckom meste Mainz prvý krát uskutočnilo silvestrovské podujatie Internacia Seminario (IS). Toto sa postupom času stalo hlavným silvestrovským esperantským podujatím v strednej Európe, stratilo charakter semináru a stalo sa o to viac silvestrovským. V roku 2002 pribudlo v Poľsku začínajúce podujatie Ago-Semajno (AS). Začalo síce ako malé, ale rýchlo sa rozrástlo. Dokonca v roku 2008 sa prvýkrát uskutočnilo mimo Poľska, za spolupráci Slovenskej esperantskej mládeže a Liptovského esperantského klubu ho hostilo mesto Liptovský Mikuláš. Problém nastal, keď si IS a AS začali konkurovať. Nebolo neobvyklé, že si človek dlho vyberal, ktorých priateľov navštívi na ktorom podujatí. Niektorí extrémnejší jedinci dokonca prišli na prvú polku jedného, nasadli na vlak a ponáhľali sa na druhé.

Priateľská atmosféra bola nie len medzi účastníkmi ale aj samotnými organizátormi, napríklad sa organizovali video-rozhovory medzi jednotlivými podujatiami. Avšak tak organizátorov ako aj účastníkov stále mrzelo konkurovanie si podujatí. Výsledkom bolo ich spojenie do nového, spoločného stretnutia, nazvaného Junulara E-Semajno (JES). Prvýkrát zhliadlo svetlo sveta minulý rok neďaleko slovenských hraníc, v poľskom meste Zakopane. O tom ako to tam vyzeralo rozpráva video:

Na videu si môžte všimnúť, že veľa ľudí, ktorí prišli na JES, si cez deň išli zalyžovať a večer si s priateľmi užívali kultúrny program. Lacno sa vyspali na karimatkách v hromadnej ubytovni a ušetrili pekné peniažky, ktoré by inak vrazili do hotelu počas lyžovačky. Spojili tak príjemné s ešte príjemnejším 😀

Tohto roku sa JES bude konať v nemeckom mestečku Burg. Nie je to až tak veľmi ďaleko a na spríjemnenie cesty môže človek ísť s karavánou, prípadne so Slovákmi cestovať autom (napíšte nám pre viac informácií). Podľa klasického modelu je zabezpečené ubytovanie v mládežníckej ubytovni, strava rovnako. Kto chce ušetriť môže spať v hromadnej izbe (známe amasloĝejo) a o jedlo sa starať sám (memzorgantoj). Čo však treba určite, je zúčastniť sa kultúrneho programu! Tohto roku vystúpia hviezdy ako alternatívna La Perdita Generacio, hip-hoper Platano (z La Pafakliku), Kimo (známy z Esperanto Desperado) a viaceré miestne skupiny. Spestrením bude aj karaoke a kvízový večer. Skalní návštevníci podujatí iste ocenia aj komédiu Jaltského divadla Improvizo. Na záver len dodám, že počet prihlásených sa šplhá k číslu 300 a už teraz je nad Slnko jasné, že JES bude na Silvestra najväčšie blízke podujatie.

Ďalšie informácie na oficiálnej stránke JES.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *