Press "Enter" to skip to content

Štvrté Novoročné stretnutie

Koncert Žomarta a Nataše s ich dcérou Karinou, stredoveký večer z Christopherom a Ines Frankovými a ďalší večer koncert Kima Henriksena – tieto udalosti stoja za zapamätanie z 4. Novoročného stretnutia organizácie EsperantoLand. Podujatie sa uskutočnilo medzi 28. decembrom a 8. januárom 2006 vo Frankfurte nad Mohanom, rodnom meste Goetheo, do ktorého rodného domu viedol aj jeden z výletov.

Podujatia sa zúčastnilo celkom 119 ľudí z 12 krajín, z ktorých 65, t. j. viac ako polovica, prišla zo zahraničia. To bola záruka príjemnej medzinárodnej atmosféry pre dlhoročných esperantsky hovoriacich a dobré prostredie pre niekoľkých začiatočníkov a mierne pokročilých, ktorých sa učili a zdokonaľovali počas stretnutia. Účastníci si mohli voľne vybrať, ktorej časti podujatia sa chcú zúčastniť, či iba na začiatku, počas celého podujatia, alebo iba na konci, až po ostatných silvestrovských podujatiach.

Zúčastnili sa tri desiatky detí vo veku od jedného do pätnástich rokov, zo siedmych krajín, ktoré mohli stavať hrady, tvoriť plstené ozdoby, zúčastniť sa stredovekej hostiny, maľovať postavy, navštevovať jazykový kurz alebo sa spolu zabávať podľa vlastnej chuti.

Stretnutie prebudilo záujem novín Frankfurter Rundschau, ktoré o ňom informovali dvakrát. O podujatí informovala aj televízia Rhein main TV v regionálnych novinách, v ktorých sa objavili aj Žomart a Nataša.

Počas Novoročného stretnutia sa dali sledovať prednášky a kurzy o rôznych témach, medzi iným zábavné predstavenie diela La postdomo samotným autorom Istvánom Ertlom, čítanie básni, diskusia o esperante a politike, kurz jogy, krúžok Sudoku a stretnutia spevokolu. Výlety okrem dvoch spomenutých viedli do mesta Mainz a do mestskej časti Höchst. Nemohla chýbať ani silvestrovská oslava, počas ktorej o polnoci všetci vyšli na piate poschodie, aby mohli celú hodinu všade naokolo sledovať ohňostroje veľmi aktívnych Frankfurtčanov.

(Prevzaté z Revuo Eperanto 2/2006)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *