Press "Enter" to skip to content

Príď na IJK 2005!

Už 205 ľudí sa prihlásilo na Medzinárodný mládežnícky kongres 2005 v Poľsku. Ďalším prihláseným môžeš byť práve Ty! Prečo si v lete nerezervovať týždeň na návštevu Zakopaného, nádherného horského juhopoľského mesta bez komárov?

Hlavnou témou kongresu je „Jednota v rozmanitosti“. Zúčastni sa festivalu jazykov, na ktorom sa Ti predstaví bohatstvo jazykov! Spoznaj s akými ťažkosťami sa musia vyrovnávať telesne postihnutí! Okrem toho Ti garantujeme, že sa počas kongresu uskutočnia prednášky, diskusie a pod. o mnohých stránkach rovnoprávnosti.

Máme pre Teba aj ďalšie ponuky. Môžeš si obzrieť jedinečnú miestnu architektúru a folklór Zakopaného, hlavného poľského centra zimných športov. Hodnotná je určite aj návšteva (poľského) Tatranského národného parku, kde žijú rôzne zvieratá: ovce, svište, medvede a kamzíky.

Ochutnal si už ovčí a kozí syr? Ak nie, onedlho budeš mať na to príležitosť. Navrhujeme Ti byť pri výrobe oštiepka (horského syra z ovčieho mlieka). Jeho výbornú chuť si dlho zapamätáš.

Významnou udalosťou IJK bude aj návšteva Wieliczky, jednej z najstarších soľných baní v Európe. Budeš mať možnosť prechádzať sa v jej dlhých chodbách, navštíviť kaplnku postavenú zo soli a skúsiť, ako dlhé stáročia pracovali soľní baníci. Wieliczka je jedno z najzaujímavejších miest v Poľsku.

V rámci programu sa uskutoční aj množstvo esperantských diskusií, premietanie esperantských filmov a celonočné diskotéky. Horské podnebie prispeje k dobrému oddychu. Bude to príležitosť porozprávať sa z esperantistami z celého sveta a spoznať nových priateľov!

Zakopane sa nachádza na výhodnom mieste. Cesta z Krakova do Zakopeného trvá autobusom dve hodiny. Existujú aj ďalšie možnosti dopravy, pretože v lete prichádza do Zakopaného veľa turistov. Aj zo slovenského Popradu je možné dosiahnuť Zakopané za približne dve hodiny.

Ak si si ešte nenaplánoval prázdniny, máš neuveriteľnú šancu… Tri veľké esperantské podujatia jednou cestou. Pred IJK v Poľsku sa môžeš zúčastniť UK (Svetového kongresu) v Litve. Potom prídeš do Zakopaného a skončíš na IJS (Medzinárodnom mládežníckom týždni) v Maďarsku. Nikdy nezabudneš na tento medzinárodný zážitok…

Patronát nad kongresom v Zakopanom prevzal poľský prezident Aleksander Kwaśniewski.

Radi Ťa v Zakopanom privítame od 31. júla do 7. augusta 2005. Viac informácií (v esperante) nájdeš na www stránke www.tejo.org/ijk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *