Press "Enter" to skip to content

Interview o IJK 2005

Letné prázdniny sa blížia! Ak ešte máte voľný prvý augustový týždeň, tak sa určite prihláste na Medzinárodný mládežnícky kongres (Internacia Junulara Kongreso – IJK), ktorý sa uskutoční od 31. júla do 7. augusta 2005 v Zakopanom. O plánoch v súvislosti s najdôležitejším (esperanstkým) mládežníckym stretnutím v tomto roku hovorí Anna Bichtová, členka organizačného výboru zodpovedná za vzťahy s verejnosťou.

Čo treba vedieť o tohoročnom kongresovom meste?

Zakopane, obľúbené u turistov, sa nachádza na juhu Poľska v Tatrách. Poliaci ho oprávnene nazývajú „zimné hlavné mesto Poľska“. Športuchtiví sa tu môžu lyžovať, sánkovať, skejtbordovať. Organizátori IJK však idú ďalej a Zakopane nazývajú „zimným hlavným mestom Poľska a letným hlavným mestom esperanta.“
Najdôležitejším pre výber Zakopaného bol fakt, že je to jedno z najkrajších poľských miest. Chceme, by si hostia vychutnali miestnu kultúru, napríklad horskú architektúru a tradičný ovčí syr oštiepok. Zakopane má aj výhodnú polohu. Nachádza sa v centre Európy, t. j. rovnako ďaleko pre esperantistov z východu aj zo západu.
Výhodný je však aj dátum! Kto chce stráviť s esperantom celé prázdniny, má neuveriteľnú šancu: môže sa najprv zúčastniť Svetového esperantského kongresu (UK – Universala kongreso) vo Viľňuse (Litve), potom cestovať do Zakopaného a nakoniec skončiť na medzinárodnom mládežníckom týždni (IJS – Internacia junulara semajno) v Maďarsku. Je to jedinečná šanca, pretože presun medzi týmito podujatiami je jednoduchý!
Dôležité je aj to, že v Zakopanom nie sú komáre 🙂 1)

Aká bude tohoročná kongresová téma?

Téma nášho kongresu je „Jednota v rozmanitosti“. Chceme diskutovať o dôležitých stránkach rovnoprávnosti – bude reč o jazykoch, menšinách, telesne postihnutých, náboženstvách… S istotou už vieme povedať, že v pondelok bude deň menšín a zároveň deň Poľska. Budeme organizovať prednášky, kurzy, spoznávacie akcie, prehliadky mesta a koncerty miestnej folklórnej skupiny a poľskej rockovej skupiny „Hotel Zacisze” (Nie sú esperantisti, ale chceli by sme, aby v esperante zahrali. Snáď uspejeme!) V utorok bude deň jazykov. Od rána do večera sa uskutočnia mnohé prezentácie, o ktorých podrobnejšie napíšeme na našej internetovej stránke (www.tejo.org/ijk). Večer iba pre nás zahrá francúzska skupina „Esperanto Desperado”. V stredu budú celodenné výlety. Vo štvrtok sa predstavíme obyvateľom Zakopaného a turistom – v mestskom parku bude Festival jazykov a koncert svetoznámeho francúzskeho pesničkára JoMa. Neskôr pravdepodobne bude koncert mierne výstrednej poľskej esperantskej rockovej skupiny „Krio de Morto“ (Krik smrti). Plánujeme tiež zvoliť „kráľovnú Esperantska“ (miss). Piatok bude dňom náboženstiev a divadelných predstavení. Sobota bude zameraná na telesne postihnutých a bude to čas zhrnúť naše úvahy o „Jednote v rozmanitosti“.

Spomenula si celodenné výlety. Čo bude možné navštíviť?

Každý bude mať niekoľko možností. Zorganizujeme výlet do Auschwitz Birkenau – hitlerovského koncentračného tábora z obdobia druhej svetovej vojny, v ktorom bolo vyvraždených viac ako milión ľudí. Druhom možnosťou bude návšteva v soľnej bani Wieliczka, ktorú navštívil aj Zamenhof počas Svetového esperanstkého kongresu 1912 v Krakove. Pri návrate zo soľnej bane bude prehliadka Krakova, niekdajšieho poľského hlavného mesta. Okrem toho je pre milovníkov prírody plánovaný výlet do (poľského) Tatranského národného parku.

Je možné zúčastniť sa aj rôznych seminárov, kurzov a iných lákavých akcií…

Áno, bude seminár „Krídla“ pre mladých učiteľov esperanta a tiež „E@I“ – seminár o popularizácii esperanta na internete. Plánujeme kurzy poľštiny, posunkovej reči, maľovania na sklo a tajči. Každý večer budú fungovať kongresové kaviarne a budú sa dať pozerať filmy v esperantskom kine. Všetkým odporúčame vychádzky do tatranského národného parku (a rannú gymnastiku :-). Každý by si pre seba mal nájsť to pravé. A samozrejme bude počas kongresu možnosť porozprávať sa v jednom spoločnom jazyku.

Ako postupujú prípravy IJK v Poľsku?

Vďaka mestskému zastupiteľstvu v Zakopanom prebiehajú všetky prípravy podľa plánu. Teraz pracujeme na detailoch programu. Ak má niekto zaujímavú myšlienku, ktorá súvisí s témou a chce program obohatiť svojim príspevkom, je srdečne vítaný! Všetci, ktorí k programu prispejú, dostanú zľavy. Znova odporúčame navštíviť www.tejo.org/ijk. Dá sa tam prihlásiť a tak ešte zväčšiť 370-člennú skupinu účastníkov.

Patronát nad kongresom prevzal poľský prezident Aleksander Kwaśniewski, ktorý bol tiež patrónom IJK 1986, vtedy ešte ako minister pre mládež. Teraz hľadáme priateľské médiá, ktoré by chceli byť mediálnymi partnermi.

Srdečne pozývame všetkých esperantistov z celého sveta: Príďte do Zakopaného medzi 31. júlom a 7. augustom 2005. Spoločne sa zabavíme a možno aj esperanto z toho niečo bude mať!


1) Na IJK 2004 pri Ruskom Kovrove bol komárov nadbytok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *